Over ons

Over Brantjes Fashion

Brantjes Fashion heeft een lange rijke geschiedenis. Mode en ondernemen zit in ons bloed, al generaties lang, vanuit twee families. Al voor de 2e wereldoorlog ging mijn opa op de fiets langs de boeren in de achterhoek. Zijn koffers gevuld met sokkenwol, schorten, handdoeken en nog veel meer. Mijn oma naaide, samen met 2 meisjes, de schorten zelf in een piepklein atelier.

In 1947 kocht mijn opa een auto. Vanaf dat moment reed hij daar mee langs de boeren. Zo kon hij er niet alleen meer klanten bezoeken maar ook zijn assortiment uitbreiden.

Nog later (1957) liet hij een winkelpand bouwen. Daar zette hij daar de verkoop verder. Het assortiment was inmiddels uitgebreid met een aanzienlijke collectie damesmode.

Mijn oma Brantjes begon, ook voor de oorlog, samen met haar zus in Velsen-noord een winkeltje in wol en fournituren zoals klosjes garen, knopen en nog veel meer. Tijdens de oorlog werden zij gedwongen met hun zaak te stoppen, maar op verzoek van de gemeente zijn zij na de oorlog weer opnieuw begonnen.

In 1960 verhuisde mijn oma met haar winkel naar een groter pand aan het Europaplein in Heemskerk. Haar zus was inmiddels gestopt, maar mijn opa werkte nu ook mee in de zaak. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet tijdens een weekend voor kinderen van ondernemers in de textiel. En zo verliet mijn moeder de achterhoek om in Noord-Holland samen met mijn vader verder te gaan.

Drie generaties Brantjes openen de winkel aan het Europaplein (1975)

“Ik vraag me wel eens af wat mijn opa’s en oma’s daarvan gevonden zouden hebben?”

Ellen Brantjes

In 1967 werd er nogmaals verhuisd naar een groter pand, ook op het Europaplein, en daar namen mijn ouders de zaak over. Er werd van alles verkocht, kinderkleding, stoffen en natuurlijk damesmode. Uiteindelijk bestond het assortiment alleen nog uit damesmode. Naast de zaak in Heemskerk zijn mijn ouders eigenaren geweest van nog vier filialen in Noord-Holland.

Ik kreeg het ondernemen dus met de paplepel ingegoten. Jarenlang heb ik als I.C.-verpleegkundige gewerkt. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik begon steeds meer interesse te krijgen in het winkel- en modegebeuren. Het was een logische stap om het ondernemersdiploma te behalen, gevolgd door een masterclass. Lang heb ik 2 banen gehad. De onvermijdelijke keuze tussen het ziekenhuis of zelfstandig ondernemer in de mode was moeilijk.

Sinds 2001 ben ik trotse eigenaar van Brantjes Fashion. Ik nam de zaak in Heemskerk over en later begon ik een filiaal in Heiloo en Alkmaar. “Ik vraag me wel eens af wat mijn opa’s en oma’s daarvan gevonden zouden hebben?”. Daar is nu de webshop bijgekomen.